Medvehagyma, avagy a vadfokhagyma

Posted Posted by Kertészék in , , , , Comments 1 megjegyzés

Ha kora tavasszal megkérnek, hogy mondjak egy kedvelt fűszernövényt, biztosan kapásból vágom rá, hogy : medvehagyma. De ez nem csoda, hiszen itt Baranyában, Orfű közelében ilyenkor elkerülhetetlen, hogy ne éreznénk illatát, ne csodálhatnánk a nagy medvehagyma-mezőket.
Egy időben védett növénynek számított. Szereti az árnyékos, humuszban gazdag lombos erdőket. Szószokba, levesekbe, salátákba használjuk virágzás előtt szedett leveleit. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne. Jól illeszthető sószegény étrendbe, jellegzetes sós íze miatt. Szinte mindenre felhasználható, amire a fokhagyma, viszont az ízvilága lágyabb. Levelei fagyaszthatóak, de szárítva is tudunk eltenni belőle az év többi részére. Gyakran töltenek leveleibe kecskesajtot, és így érlelik azt.


1 megjegyzés:

marti írta...

Mostanában sok helyen találkozom a medvehagymáról szóló írásokkal, eddig sajnos nem is tudtam róla.
Pedig ahogy olvasom érdemes kipróbálni, hisz: "Értágító, vérnyomáscsökkentő, gyomor -és májkarbantartó. Hatóanyagában tizenkétszer erősebb, mint a fokhagyma"
Tegnap Détár Enikő is használta a Vacsoracsatában a krumplipüré ízesítésére és színesítésére, hisz jó zöld lett tőle...