7 gyógyhatású növény fájdalomcsillapításra

Posted Posted by Net in , , , , , , , , , , , Comments 1 megjegyzés


A fájdalomcsillapító növények toplistáján igen előkelő helyet foglal el:

1. a népiesen összeforrasztó fűnek nevezett fekete nadálytő,

A fekete nadálytövet a gyógyfüvek családjában csodatevő növényként is emlegetik, mert gyökere és maga a növény is olyan nyákanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a sebgyógyulást, és meggyorsítják a szövetek regenerálódását. Levelei gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító hatásúak. Mivel nagy mennyiségű májkárosító anyag (is) található benne, csak külsőleg, kenőcs vagy borogatás formájában alkalmazható, elsősorban az úgynevezett zárt sérülésekkel járó fájdalmak (csonttörés, rándulás, ficam) esetében. Jó tudni még, hogy az ízületi bántalmakkal járó, kínzó érzést is hatékonyan csökkenti.


2. a borsmenta,

A borsmenta belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható. Előbbi formáját hasi fájdalmakra alkalmazzák, a gyógynövényből kivont olaj formájában, mozgásszervi, izom- és idegfájdalmakra pedig különösen hatásos. Ennek oka az, hogy mentoltartalma hűtő hatású, így a hidegérző idegrostokat „mozgósítja”, amelyek „fékezik” a fájdalominger továbbítását. Jól enyhíti a nem kopásos eredetű (ujj-, térd-, csípő- és vállízületi) fájdalmakat is.


3. a fehér fűz,

A fehér fűz barkáit, a tavasz közeledtével szívesen vásároljuk meg a piacokon. Kevesen tudják, hogy a fűzfa kérgéből készült forrázatot már az ókorban is láz és fájdalom csillapítására használták. Később a gyógyszeripar is felfedezte a fűzfakéreg gyógyító tulajdonságait, és hatóanyagát kivonva, szintetikus acetilszalicilsavat állítanak elő belőle, amely az aszpirin legfőbb alkotóeleme. A gyógynövény főzete, amely a tavaszi zsenge ágak megőrölt kérgét tartalmazza, kiválóan csillapítja az ízületi, reumatikus eredetű fájdalmakat.


4. a szép nevű árnika,

A szép nevű árnika belsőleg nem alkalmazható gyógyító növény, amelyet elsősorban mozgásszervi gyulladások csökkentésre, izom- és ínsérüléseket, rándulásokat kísérő fájdalmak csökkentésére lehet – alkalmanként – használni. Túl gyakori használata bőrirritációt okozhat, illetve allergiás reakciót válthat ki.


5. a pitypangként emlegetett gyermekláncfű,

Fájdalomcsillapításra külsőleg és belsőleg egyaránt nagyon hatásosnak bizonyul a gyermekláncfű. A növény minden része gyógyító hatású. A belszervi betegségek közül az epeműködést szabályozza, de vízhajtó hatása is ismert. A reumával és a köszvénnyel járó kellemetlen érzéseket csökkenti.


6. a mifelénk elsősorban fűszerként ismert és használt Cayenne-bors

A nálunk fűszerként, chilipaprikaként ismert Cayenne-bors valójában nem más, mint egy erős, amerikai paprikafajta, amely kapszaicin nevű, fájdalomcsillapító anyaga révén hat a fájdalomérzékelésért felelős idegvégződésekre. Kapszaicintartalmú kenőcsöket és tapaszokat gyakran használnak övsömör után visszamaradt idegfájdalmakra, de izomfájdalmakra és olyan idegi fájdalmakra is, amelyek gyulladásos, degeneratív megbetegedésekhez (pl. artrózis), reumatikus bántalmakhoz köthetők.


7. és a szúrós gaznak tartott csalán is

A csípős csalánt a népi gyógyászat és a természetgyógyászat is méregtelenítő, vértisztító, immunerősítő gyógynövényként tartja számon. A gyomnövény minden része jó valamilyen panaszra, tünetre, legyen szó vérszegénységről, sebgyógyításról, reumával, lumbágóval járó fájdalmas tünetek – kiegészítő – kezeléséről.


Forrás: otvenentul.hu

1 megjegyzés:

Net írta...

Néhány ötlet csalán fogyasztáshoz