Karcsúsitó alvás

Posted Posted by Ibolya in , , , , , , Comments 0 megjegyzés

BEVEZETŐ
A legtöbb ember számára a helyes és egészséges táplálkozás
kérdése először akkor vetődik fel, amikor le akarnak fogyni. De
ha egy pillantást vetünk a népességre egyértelműen látszik,
hogy a legtöbb európai országban a lakosság 50%-a túlsúlyos
vagy kórosan elhízott. Statisztikák támasztják alá, hogy
hozzávetőlegesen a népesség 70%-a a helytelen táplálkozási
szokások következtében betegszik meg.
A legkomolyabb rizikófaktor a túlsúly. Az elhízott emberekre
jellemző betegségek közé tartozik a cukorbetegség, a magas
koleszterinszint, a magas vérnyomás, a szív és keringési
megbetegedések, a csontritkulás és a köszvény. Ezen kórok
jelentőségét gyakran alábecsülik és egyszerűen „civilizációs betegségnek”
tekintik. Manapság hihetetlen mennyiségű táplálkozási
tanács, tipp, fogyókúra recept és tudományos felfedezés
igyekszik útmutatást adni a megfelelő életforma kialakításához.
Azonban a legtöbb ember elbizonytalanodik, amikor megpróbálja
kiválasztani ezek közül a számára legmegfelelőbbet,
mellyel sikeresen felveheti a küzdelmet a kilóival. Az ételeknek
jó ízűnek, egyszerűen elkészíthetőnek és nem utolsó sorban
egészségesnek kell lenniük. Létezik az egészséges táplálkozás
mindenható iránytűje? Véleményem szerintem igen! Az egészséges
életmód tartósan, sikeresen és élvezettel kialakítható.
Ehhez némi információra és a test működésének alapvetőBIOKÉMIAI FOLYAMATOK
Vegyünk mindent sorjában. Testünk minden folyamatához
energiára van szükség. Ezen belül nincs jelentősége, hogy a
testhőmérséklet szabályozásáról, egyes szervek táplálásáról, az
izmok mozgatásáról vagy az emésztésről van szó. Az egyes
emberek energiaszükséglete egymástól jelentősen eltérhet.
Az életkor, a nemi hovatartozás és a testmagasság komoly
szerepet játszanak, de legalább ennyire fontosak mindennapi
tevékenységeink is. Rendkívül meghatározó ugyanakkor
mit kaptunk Természet Anyánktól útravalónak, azaz milyenek
a biológiai lehetőségeink. A szaknyelvben ezt „energetikai
tényezőnek” nevezzük, ami egyénenként változik.
Testi felépítésünktől függően az emberi szervezet 1500-7000
kalória közötti energiát használ fel naponta. Amikor az energia-
bevitel meghaladja a szükségeset, a szervezet azt többlet
energiaként raktározza. Fordított esetben, amennyiben testünk
a felhasználtnál kevesebb energia-bevitelben részesül, a
test az elraktározottakból gazdálkodik. Ha átlagosan 100kcal/
óra energiafelhasználásból indulunk ki, testünknek napi
2400 kcal energiára van szüksége. Ez négy étkezésre elosztva
hozzávetőlegesen 600 kcal étkezésenként. A fel nem használt
tápanyagokat testünk későbbi felhasználásra elraktározza. A
nap végén a szervezet egyenleget készít. Ha csak 2000 kcal-t
kapott, ugyanakkor 2400 kcal-ra lett volna szüksége 400 kcal-tJO-JO HATÁS
Az izomsejtek energiaellátásáért a mitokondrium felelős. Ezek
a sejterőművek alakítják át az élelmiszerekben található tápanyagokat
energiává. Amikor a fogyókúra során testünk izomfehérjét
épít le, a mitokondriumok száma is megfogyatkozik.
Ez, a 2400 kcal/nap példát alapul véve azt jelenti, hogy testünknek
már nincs 2400 kcal-ra szüksége, egyszerűen azért, mert
kevesebb izmot kell energiával ellátni. Az izomleépítés következtében
szervezetünknek már csak 1800 kcal-ra van szüksége.
A következmény: leáll a fogyás. Az eredeti 2400 kcal helyett
már csak 1800 kcal-ra van szükségünk – éppen annyira, amennyire
a fogyókúra miatt csökkentettünk energia bevitelünket.
Annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a testsúlyunk, az
energia bevitelünket ismét csökkenteni kell. Ekkor, például
1000 kcal/nap esetében egyfelől tovább csökken az izomtömegünk,
másfelől lassul az anyagcserénk. A fogyás nyilvánvalóan
ismételten megáll. Testsúlyunk színten tartása érdekében példánknál
maradva 1200kcal/napnál nem lehetne többet ennünk.
Ha csak egy kevéssel is többet fogyasztunk ennél, a többletenergia
egyenesen a zsírraktárakba vándorol. Teljesen mindegy
miből származik ez a többletenergia. Egy alma, mindössze
100 kcal-lal is erre a sorsa jut. A fogyásnak és hízásnak ezen
körforgása „jo-jo hatásként” közismert. Számtalan tanulmány
bizonyítja, hogy a fogyókúrák 95%-a egy év elteltével legjobb
esetben is az eredeti súlyra történő visszahízással végződik.
/Webstar oldalrol/ Virág Ibolya

0 megjegyzés: