A kávé és a tea csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Posted Posted by Net in , , , , , Comments 0 megjegyzés


Mérsékelten fogyasztva a tea és a kávé is csökkenti a szívbetegségek kockázatát - állapították meg holland kutatók.


Egy átfogó, huzamos ideig tartó vizsgálat során a tudósok arra az eredményre jutottak, hogy napi három-hat csésze tea elfogyasztása akár 45 százalékkal is csökkentheti annak a veszélyét, hogy az illető szívbetegség következtében hal meg. Hatnál több csésze esetében a szívbetegségek kialakulásának esélye 36 százalékkal kisebb, mint azoknál az embereknél, akik naponta kevesebb, mint egy csészével isznak.

A kávéfogyasztóknak nem ennyire jók a kilátásai, bár napi kettő-négy csésze kávé még mindig 20 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. A tudósok kutatásaik eredményét az Atherosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology című szaklapban közölték. Az utrechti egyetem orvostudományi központjának kutatói azt is megállapították, hogy sem a kávé, sem a tea nem kedvez az agyvérzés kialakulásának. "Eredményeink szerint a tea- és kávéfogyasztás az előnyök mellett nem jelent nagyobb kockázatot a szélütést és más betegségek okozta halálozást illetően" - mondta el Yvonne van der Schouw, a tanulmány vezetője.

A kutatók tizenhárom év alatt összesen 37 514 ember kávé- és teafogyasztásáról szóló adatait gyűjtötték össze, majd ezeket összehasonlították az adott körben jelentkező szívbetegségekkel és a halálokokkal. Az eredményeket tekintve azonban pontatlanságokkal is számolni kell, mivel a tea- és kávéfogyasztók szokásai élesen eltérőek lehetnek. Így a tény, hogy a kávé kisebb mértékben csökkenti csak a szívbetegségek kockázatát, erősen összefügghet azzal, hogy a kávét fogyasztók gyakrabban dohányoznak, mint a teaivók.

Forrás: eletmod.hu


0 megjegyzés: